عنوان کامل پایان نامه :
عوامل موثر در ایجاد نظام بودجه ریزی عملیاتی
قسمتی از متن پایان نامه :
مروری بر نقاط عطف در مسیر تکاملی نظام بودجهریزی
2-2-3-1- آغاز نظام بودجهریزی:
اصلاحات بودجهبندی در اوایل قرن نوزدهم میلادی اکثراً به مقصود افزایش توان حسابدهی حکومتهای پیرو دموکراسی و یا اعمال کنترل بیشتر در رژیم های شبه پادشاهی اعمال میگردید. توجه قانونگذاران به تدریج از مالیاتبندی به تخصیص هزینههای عمومی معطوف گردید.
در بریتانیای کبیر کوششهایی با هدف تهیه چارچوبی برای افزایش توان پاسخگویی مالی دولت بود. انضباط مالی و صرفه جویی از طریق دستورالعملهایی که توسط دستگاه مرکزی اعلام میگردید، بایستی رعایت میگردید. دستگاه مرکزی فعالیت خاصی که نیاز به هزینه داشته باشد نداشت و صرفا مسولیت کنترل اینکه وجوه تعیین شده در محل اصلی خود به مصرف برسد را بعهده داشت. از سوی دیگر دستگاههای مصرف کننده، فعالیتهای خاصی داشتند که آنها را میبایست در چارچوب ضوابط تعیین شده توسط دستگاه مرکزی انجام میدادند. چندی بعد وظایف حسابداری و حسابرسی ضروری تشخیص داده گردید و دستگاههای خاصی بدین مقصود مشغول به کار شدند.
نظام بودجهریزی در کشور فرانسه با درجه تمرکز بیشتری توسعه پیدا نمود. واحد خزانهداری دارای مسئولیت تمامی امور مربوط به نظارت، ممیزی، بازرسی، راهنماییهای مستقیم و غیرمستقیم و تهیه ضوابط و مقررات بود. در این نظام، ذیحسابانی در هر یک از دستگاههای اجرایی و گروهی از حسابداران مسئول رسیدگی به عملکرد درآمدها و انجام هزینهها و بازرسانی برای رسیدگی به اجرای تمامی فعالیتها، پیشبینی شده بود.
توسعه نظامهای فوق منجر به ایجاد نظام بودجه دوگانه گردید که دو نتیجه مهم و ماندگار داشت:
اول: ایجاد یک دستگاه مالی مرکزی در داخل دولت.
دوم: رشد خدمات مالی دولتی.
البته تمرکز امور در یک دستگاه مرکزی منجر به مشکلاتی میگردید که مهمترین آن ممانعت از رشد و توسعه مدیریت مالی در دستگاههای اجرایی بود. وجود یک دستگاه مرکزی مالی پرقدرت در جریان جنگ جهانی اول بطور جدی مورد سوال قرار گرفت. این مشکل به خصوص در کشورهایی که تأثیر برابری برای قوای مجریه و قانونگذاری قایل بودند قابل نظاره بود. تلاشهایی که برای حل این مشکل به اقدام آمد منجر به ایجاد دفاتر بودجه اجرایی و تفویض اختیارهای بیشتر به دستگاههای مصرف کننده در اوایل دهه 1920 در کشور آمریکا گردید. مقارن این تحولات در کشور انگلیس نیز در جهت تمرکز مالی بیشتر، اختیارهای بیشتری به دستگاههای مصرف کننده تفویض گردید.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
1-5-1) هدف علمی:
مطالعه عوامل موثر بر ایجاد نظام بودجه ریزی عملیاتی و رتبه بندی تاثیر آنها در سازمان های پژوهشی
2-5-1) هدف کاربردی:
الگوی مناسب جهت ایجاد یک نظام بودجه ریزی عملیاتی در پارک فناوری پردیس